ماژول رسانه

  • 3554
  • 233 مرتبه
  • 04 اسفند 1401

شروط قبولی اعمال از منظر حضرت زهرا(س)

شروط قبولی اعمال از منظر حضرت زهرا(س)

استاد فاطمی نیا

 

 استاد فاطمی نیا در مراسم سوگواری حضرت زهرا(س) به حدیثی از حضرت درباره «اخلاص در عبادت» اشاره کرد و گفت: انسان  عمری عبادت می کند، اما با یک غفلت از اخلاص خارج می شود و همه این عبادات و زحمات را بی فایده می کند. از «ریا» و «عُجب» دوری کنیم و بدانیم ذکر مصیبت های معصومین(ع) به صورت غلیظ و تنها با هدف گریاندن، سزاوار نیست.

 

در کتاب معتبری از کتب شیعه تحت عنوان مجموعه «بحار الانوار» حدیثی از وجود مبارک حضرت زهرا(س) نقل شده است که حضرت زهرا(س) می فرمایند: «امَن أصعَدَ إلی الله خَالَص عِبادَتِهِ أهبَطَ الله عزوجل إلیهِ أفضَلَ مَصلَحَتِه؛ کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ برترین مصلحت (پاداش) را به سویش فرو خواهد فرستاد»

با توجه به این حدیث به چند مطلب اشاره می کنم:

«امَن أصعَدَ إلی الله خَالَص عِبادَتِهِ» یعنی عبادت یا فعلی که انجام می دهیم، خالص باشد. وقتی می گوییم «خالص» ذهن بسیاری از ما به سمت «ریا» می رود چون مشهور هست ریا ضد اخلاص است در صورتی که اینگونه نیست. بسیاری از مسایل و موارد هستند که ضد اخلاص و ضد خلوص می باشند و «ریا» یکی از این موارد است.

اساساً برای ریا یک شخص دوم لازم است تا فاعل (شخص انجام دهنده فعل) مرتکب ریا شود، اما گاهی هم شخص دیگر لازم نیست و قائم به خودِ شخص است مانند عُجب.

به عنوان مثال فرد نماز شب می خواند و کسی هم اطرافش نیست، اما پیش خود فکر می کند که من حتماً به جایی رسیدم و برای خود کسی شدم که نماز شب می خوانم. اگر چنین افکاری به ذهنش بیاید، نماز او باطل می شود. لذا حضرت زهرا(س) می فرمایند که «عبادت خالص را اگر به بالا بفرستد.»

حضرت زهرا(س) علم لدنی داشتند و در ادامه این حدیث می فرمایند که اگر عبادت خالص باشد، «أهبَطَ الله عزوجل إلیهِ أفضَلَ مَصلَحَتِه»؛ خداوند بهترین پاداش را برای او می فرستد. امیدوارم خداوند کمک کند که در کارهایمان اخلاص باشد.

همه ما در عبادات مأموریت داریم اخلاص داشته باشیم لذا خداوند در قرآن می فرماید: «وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِیَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ؛ اینان مأموریت دیگری ندارند و امر شده که خدا را به اخلاص کامل پرستش کنند.» بسیاری از بزرگان جهان با همین اخلاص به این جایگاه ها رسیدند و اگر کسی در عبادت فکرش به سمت غیر از پروردگار برود، به جایی نمی رسد.

توجه داشته باشیم که عبادات تنها نماز نیست، اینکه شما پولی را برای رضایت پروردگار در راهی هزینه کنید یا موسسه ای بسازید و عده ای را دعوت کنید و به آنان نیکی کنید، همه عبادت است، اما باید با اخلاص باشد؛ اگر یکی از این اعمالی که انجام می دهید برای تحسین مردم باشد، هیچ فایده ای ندارد.

در احادیث آمده که خداوند در روز قیامت می فرماید: «أنا خَیرُ شَریکٍ؛ من بهترین شریک هستم.»

بهترین شریک چه کاری انجام می دهد؟ مثلاً اکنون بنده یا شما با یک نفر در مالی شریک هستیم، زمانی بهترین شریک می شود که بگوید من مالی نمی خواهد و همه اموال مشترک را به طرف مقابل خود واگذار کند.

حضرت حق خطاب به ریاکاران و کسانی که اعمالشان خالص نبوده، می گوید «أنا خَیرُ شَریکٍ» من بهترین شریک هستم یعنی همه را به شخصی می دهم که به خاطر او ریا کرده ای.

باید بسیار مراقب باشیم، انسان یک عمری صبر می کند و زحمتی می کشد و با یک غفلت از اخلاص خارج می شود که جای تأسف است.

ایام عزای شهادت حضرت زهرا(س) است. ما گاهی منتظریم که خیل مصیبت های جانسوز گفته شود و می خواهیم که مردم گریه کنند، درست است که ایام عزاست و باید گریه کنند، اما فراموش نکنیم که گریه دست منبری و مداح نیست بلکه خدا می خنداند و می گریاند. لذا اینکه ما مصیبت های معصومین را با هدف گریاندن به صورت غلیظ بگوییم، سزاوار نیست.

حضرت زهرا (س) فرمودند: «صُبَّــــــتْ عَلَیَّ مَصَائِــبُ لَوْ أَنَّهَا، صُبَّـتْ عَلَـى الْأَیَّـامِ صِـرْنَ لَیَالِیَا؛ مصیبت‌هایی بر من وارد شد که اگر این مصیبت‌ها بر روزها وارد می‌شد، آن روزها تبدیل به شب می‌شدند»

حضرت زهرا(س) عمر طولانی نداشتند، اما در همین مدت مصیبت های بسیاری بر ایشان وارد شد تا جایی که در حدیثی از امام صادق(ع)، حضرت زهرا (س) جزو «بکّائین؛ زیاد گریه کنندگان» شمرده شدند.

یگانه یادگار پیامبر(ص) انقدر مصیبت کشید که این صلوات مخصوص برای وجود مبارک ایشان صادر شده است.

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى الصِّدّیقَهِ فاطِمَهَ الزَّکِیَّهِ حَبیبَهِ حَبیبِکَ وَنَبِیِّکَ وَا ُمِّ اَحِبّآئِکَ وَاَصْفِیآئِکَ

خدایا درود فرست بر صدیقه (طاهره ) فاطمه آن بانوى پاکیزه محبوب دوست و پیامبرت و مادر دوستان و برگزیدگانت

الَّتِى انْتَجَبْتَها وَفَضَّلْتَها وَاخْتَرْتَها عَلى نِسآءِالْعالَمینَ

آن بانویى که او را برگزیدى و فضیلت و برتریش دادى بر زنان جهانیان

اَللّهُمَّ کُنِ الطّالِبَ لَها مِمَّنْ ظَلَمَها وَاسْتَخَفَّ بِحَقِّها

خدایا تو انتقامش را بگیر از کسانى که به او ستم کردند و حرمتش را سبک شمردند

وَکُنِ الثّائِرَ اَللّهُمَّ بِدَمِ اَوْلادِها اَللّهُمَّ وَکَما جَعَلْتَها اُمَّ اَئِمَّهِ الْهُدى وَحَلیلَهَ صاحِبِ اللِّوآءِ وَالْکَریمَهَ عِنْدَ الْمَلاَءِ الاَْعْلى

و تو اى خدا خونخواهى فرزندانش را بکن خدایا همچنانکه او را بدین مقام رساندى که مادر امامان راهنما و همسر پرچمدار محشر و گرامى در عالم بالا قرارش دادى

فَصَلِّ عَلَیْها وَعَلى اُمِّها صَلوهً تُکْرِمُ بِها وَجْهَ اَبیها مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ

پس درود فرست بر او و بر مادرش (خدیجه ) درودى که گرامى دارى بدان آبروى پدرش محمد صلى الله علیه و آله را

وَتُقِرُّ بِها اَعْیُنَ ذُرِّیَّتِها وَاَبْلِغْهُمْ عَنّى فى هذِهِ السّاعَهِ اَفْضَلَ التَّحِیَّهِ وَالسَّلامِ

و روشن گردان بدان دیده فرزندانش را و برسان بدیشان از من در این ساعت بهترین تحیت و سلام را

فایل های پیوست

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
Copyright © 2024, All Rights Reserved.